ßßß Cookit - przepis na Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną

Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Z cyklu... Marchewkowe szaleństwa cukiernicze
Przepis podpatrzyłam u Katarzyny na blogu Kraina Smaku . Autorkę mocno podziwiam za osiągnięcia naukowe i zawodowe oraz pasję w kuchni. Chciałabym mieć również tyle zapału i entuzjazmu do rozwijania tak wielu inicjatyw kulinarnych oraz propagowania idei kulinarnego blogowania m.in. poprzez projekt BlogerChef .
Wracając do przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności .
Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
2 jajka - całe
1 szkl. cukru (200g)
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g)
3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego
2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g) - 3 duże sztuki
100 g suszonej żurawiny
masło i kasza manna - do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść w szklankach. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać wiórki kokosowe. Jajka ubić mikserem - stopniowo dodając cukier - na jasną, puszystą masę. Wlać olej i lekko zmiksować. Powoli dodawać przygotowane wcześniej suche składniki i dalej miksować. Na koniec delikatnie wmieszać marchewkę i żurawinę.
Przełożyć ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - lub natłuszczonej masłem i obsypanej kaszą manna - jak u mnie . Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-55 min - środkowy poziom, o pcja góra dół, bez termoobiegu . Po ok. 35 min odwrócić blaszkę przodem do tyłu, aby ciasto równomiernie się upiekło - kto ma termoobieg nie musi kombinować...
Po wyłączeniu grzałki, studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika ok. 15 min. Następnie wyjąć na stół i pozwolić ciastu do końca ostygnąć w foremce.
Zwykle do ciasta marchewkowego ścieram marchewkę na drobnych oczkach tarki - tutaj były to oczka duże, przez co kawałki marchewki są widoczne w cieście po upieczeniu . W efekcie nie oszuka się już kapryśnych gości, którzy niepewnie podchodzą do ciast z warzywami, no bo "... Marchewka w cieście?... Jak to?!... Dlaczego marchewka?!" .
Dodatek wiórek kokosowych do tego rodzaju ciasta jest dla mnie nowością - zawsze obywałam się samymi owocowymi bakaliami . Był to jednak rewelacyjny pomysł, bo ciasto nabrało przez to bardziej wyrazistej faktury i smaku. No i ciekawie włażą w zęby, heh :P
Dołożenie suszonej żurawiny sprawiło, że powstał pyszny, słodko-kwaśny mix. Żurawina świetnie kontrastuje w cieście ze słodką marchewką.
Pieczenie z tego przepisu na pewno będę powtarzać - odmienne podejście do ciasta marchewkowego niż moje dotychczasowe wypieki - wcześniejsza propozycja ciasta marchewkowego TU .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/09/piernikowe-ciasto-marchewkowe-z-kokosem.html