ßßß
Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]:Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn. wszyscy pieczemy babkę ...ale każdy piecze babka jaką chce...makową, pomarańczową, budyniową, jogurtową, itd. ważne, aby była to babka..Zasady akcji:- pieczemy od piątku do poniedziałku- publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór- link do prz episu zamieszczamy w jednym przypiętym poście- na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem linku do ich blogów-drobne modyfikacje dozwolone-osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji
Poniższa babka majonezowa ma 4 podstawowe zalety:1. ZAWSZE wychodzi2. Jest NADZWYCZAJNIE puszysta i wilgotna3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut4. DŁUGO zachowuje świeżość nie tracąc nic na puszystości i miękkościMajonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem.Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku.Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu.Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki1 szkl. cukru (250g)1/2 szkl. mąki pszennej (100g)1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (100g)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ciemnego kakao3 czubate łyżki majonezu2 łyżeczki esencji migdałowej - ewentualnie można zastąpić aromatem migdałowym1 łyżka ciemnego kakaoszczypta solipolewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko zmiksować i wylać zygzakiem na wierzch - kolorowa warstwa, z racji dodatku kakao, będzie cięższa i opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia.Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU .Wypiekałam wspólnie z:Izioni pyszne smakiMoje domowe kucharzenieJej KuchniaRóżowa kuchniaLidia WesołowskaIwona Bajekc.d.n.

