ßßß Cookit - przepis na Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach

Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach

nazwa

Wykonanie

Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE
Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]:
Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn. wszyscy pieczemy babkę ...ale każdy piecze babka jaką chce...makową, pomarańczową, budyniową, jogurtową, itd. ważne, aby była to babka..
Zasady akcji:
- pieczemy od piątku do poniedziałku
- publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór
- link do prz episu zamieszczamy w jednym przypiętym poście
- na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem linku do ich blogów
-drobne modyfikacje dozwolone
-osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji
Poniższa babka majonezowa ma 4 podstawowe zalety:
1. ZAWSZE wychodzi
2. Jest NADZWYCZAJNIE puszysta i wilgotna
3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut
4. DŁUGO zachowuje świeżość nie tracąc nic na puszystości i miękkości
Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem.
Jak zwykle wykorzystałam tu majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku.
Tym razem babkę zdominował aromat migdałów - użyłam esencji migdałowej jako dodatku do ciasta i płatków migdałowych do posypania po upieczeniu.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki
1 szkl. cukru (250g)
1/2 szkl. mąki pszennej (100g)
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej (100g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
3 czubate łyżki majonezu
2 łyżeczki esencji migdałowej - ewentualnie można zastąpić aromatem migdałowym
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU
W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać kakao, krótko zmiksować i wylać zygzakiem na wierzch - kolorowa warstwa, z racji dodatku kakao, będzie cięższa i opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek.
Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!
Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia.
Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU .
Wypiekałam wspólnie z:
Izioni pyszne smaki
Moje domowe kucharzenie
Jej Kuchnia
Różowa kuchnia
Lidia Wesołowska
Iwona Bajek
c.d.n.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/09/migdaowa-babka-majonezowa-w-dwoch.html