Wykonanie
Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE

Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]:Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn. wszyscy pieczemy babkę ...ale każdy piecze babka jaką chce...
makową,
pomarańczową, budyniową,
jogurtową, itd. ważne, aby była to babka..Zasady akcji:- pieczemy od piątku do poniedziałku- publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór- link do prz episu zamieszczamy w jednym przypiętym
poście- na swoim blogu w
poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem linku do ich blogów-drobne modyfikacje dozwolone-osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji

Poniższa babka majonezowa ma 4 podstawowe zalety:1. ZAWSZE wychodzi2. Jest NADZWYCZAJNIE puszysta i wilgotna3. Do ukręcenia TYLKO w 15 minut4. DŁUGO zachowuje świeżość nie tracąc nic na puszystości i miękkości
Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem.Jak zwykle wykorzystałam tu
majonez typu "krzak" - czyli najtańszy, wyjątkowo nędznej jakości, w
sumie najgorszy, jaki tylko mogłam znaleźć w pobliskim sklepie - wyjątkowo się sprawdza w takim wypieku.Tym razem babkę zdominował aromat
migdałów - użyłam esencji migdałowej jako
dodatku do ciasta i
płatków migdałowych do posypania po upieczeniu.Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):5 jaj - małych, jeśli większe to 4 sztuki1 szkl.
cukru (250g)1/2 szkl.
mąki pszennej (100g)1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej (100g)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ciemnego
kakao3 czubate łyżki
majonezu2 łyżeczki esencji migdałowej - ewentualnie można zastąpić
aromatem migdałowym1 łyżka ciemnego
kakaoszczypta
solipolewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU

W dużej misce zmiksować
jaja ze szczyptą
soli na puszystą masę, dodając stopniowo
cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać obie
mąki i
proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć
majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać do formy 3/4 ciasta. Do pozostałej 1/4 ciasta dodać
kakao, krótko zmiksować i wylać zygzakiem na wierzch - kolorowa warstwa, z racji dodatku
kakao, będzie cięższa i opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia.Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę
polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU .Wypiekałam wspólnie z:Izioni pyszne smakiMoje domowe kucharzenieJej KuchniaRóżowa kuchniaLidia WesołowskaIwona Bajekc.d.n.


