Składniki:4 jajka100 g cukru230 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju rzepakowego250 g jagód (mogą być mrożone)1 łyżka cukru do jagódKruszonka:50 g mąki30 g masła20 g cukru1 łyżka cukru waniliowegoSposób wykonania:1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać.2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć.3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm).4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).Smacznego!!!Źródło: Kulinarne Spotkania