ßßß Cookit - przepis na Sałatka szwedzka na zimę

Sałatka szwedzka na zimę

nazwa

Wykonanie

Poza kiszonymi robiłam też sałatkę szwedzką z ogórków. Skorzystałam z przepisu Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.
Składniki:
2-2,5 kg ogórków
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)
Do każdego słoika wkładamy:
3-4 plasterki marchewki
0,5 łyżeczki gorczycy
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.
3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/08/saatka-szwedzka-na-zime.html