Wykonanie
Poza
kiszonymi robiłam też
sałatkę szwedzką z
ogórków. Skorzystałam z przepisu
Margarytki. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Wyszło mi 10 słoiczków małej wielkości.


Składniki:2-2,5 kg
ogórków9 szklanek
wody0,5 szklanki
soliZalewa:3 szklanki
wody2 szklanki
cukru1-1,5 szklanki
octu 10% (w oryginale 2 szklanki
octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki
marchewki0,5 łyżeczki
gorczycy4 ziarenka
ziela angielskiego4 ziarenka
pieprzu1 liść
selera (opcjonalnie - mój dodatek)Sposób przygotowania:1.
Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy
sól, mieszamy i zalewamy zimną
wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie
ogórki odcedzamy na durszlaku.2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy
zioła. Słoiki napełniamy
ogórkami, nie za ciasno.3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa
Margarytki