ßßß

Składniki:2-2,5 kg ogórków9 szklanek wody0,5 szklanki soliZalewa:3 szklanki wody2 szklanki cukru1-1,5 szklanki octu 10% (w oryginale 2 szklanki octu)Do każdego słoika wkładamy:3-4 plasterki marchewki0,5 łyżeczki gorczycy4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu1 liść selera (opcjonalnie - mój dodatek)Sposób przygotowania:1. Ogórki myjemy dokładnie, kroimy w plasterki (kroiłam nożykiem). Wsypujemy sól, mieszamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.2. Słoiki przygotowujemy, na dno wkładamy zioła. Słoiki napełniamy ogórkami, nie za ciasno.3. Składniki zalewy gotujemy, zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki