ßßß Cookit - przepis na Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

nazwa

Wykonanie

Dziś c oś dla miłośników kajmaku. Przepis na babkę znalazłam na blogu Słodka pasja . W o ryginale babka była posypana prażonymi m i gdałami - poniewa ż ich nie miałam uprażyłam kokos i taka wersja również była pyszna. Babka jest rewelacyjna, zdecydowani e do powtórzenia.
Składniki:
Ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
100 g masła
300 g masy krówkowej w puszce
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
Polewa kajmakowa:
1 00 g masy krówkowej
4 łyżki mleka
olejek waniliowy
Dodatkowo do posypania:
30 g uprażonego kokosu lub 30 g uprażonych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Masło i masę krówkową połączyć, delik atnie podgrzać na gazie.
2. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopa t ki .
3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C.
4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patel ni kokosem lub migdałam i.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/03/babka-kajmakowa.html