ßßß
Składniki:1 , 5 kg filetów z miruny (lub innych)ulubiona przyprawa do rybmąka pszenna do obtaczania ryby3 duże pory2 słoiczki koncentratu1 łyżka przyprawy do zup w płyniesłodka paprykaoregano i bazylia lub mieszanka przypraw włoskichcukierolej do smażeniakilka goździkówgarść rodzyneksólpieprz
Sposób przygotowania:Rybę oczyść, umyj i osusz. Przypraw zgodnie z własnymi upodobaniami. Kawałki ryby obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.Pory oczyść, umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż je na oleju, a następnie dodaj kilka łyżek wody i je uduś. Dodaj koncentrat, sparzone rodzynki i przyprawy. Duś jeszcze ok. 10 minut.Usmażoną rybę przekładaj warstwami z sosem w wybranym naczyniu (ja wykorzystuję żaroodporne, gdyż mogę je potem ładnie przykryć). Podawaj schłodzone.