ßßß Cookit - przepis na Ryba w sosie porowo-pomidorowym

Ryba w sosie porowo-pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Odkurzyłam zeszyt z przepisami mojej mamy... Znalazłam tam recepturę na rybę (w oryginale był to dorsz) w sosie z dużą ilością pora, rodzynkami i pomidorami... Nie miałam problemów z przypomnieniem sobie smaku i zapachu, stąd mój wniosek, że przepis jest wart, by go Wam polecić. Przygotowałam w tygodniu przedświątecznym - świetnie się sprawdził i dla tych, którzy poszczą, świetnie smakował tym, którzy jedli tę rybkę bez postu...
Spróbujcie :)
Składniki:
1 , 5 kg filetów z miruny (lub innych)
ulubiona przyprawa do ryb
mąka pszenna do obtaczania ryby
3 duże pory
2 słoiczki koncentratu
1 łyżka przyprawy do zup w płynie
słodka papryka
oregano i bazylia lub mieszanka przypraw włoskich
cukier
olej do smażenia
kilka goździków
garść rodzynek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę oczyść, umyj i osusz. Przypraw zgodnie z własnymi upodobaniami. Kawałki ryby obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
Pory oczyść, umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż je na oleju, a następnie dodaj kilka łyżek wody i je uduś. Dodaj koncentrat, sparzone rodzynki i przyprawy. Duś jeszcze ok. 10 minut.
Usmażoną rybę przekładaj warstwami z sosem w wybranym naczyniu (ja wykorzystuję żaroodporne, gdyż mogę je potem ładnie przykryć). Podawaj schłodzone.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/04/ryba-w-sosie-porowo-pomidorowym.html