Wykonanie
Pachnący wędzonką i
czosnkiem żurek kojarzy mi się zarówno z Wielkanocą, jak i
porą długich jesienno-zimowych wieczorów. Właśnie wtedy smakuje najlepiej. Cudnie rozgrzewa. Wspaniale syci.

Składniki:1 szkl.
wody3 łyżki
mąki żytniej3 ząbki
czosnkukawałek skórki z
chlebawywar z jarzyn i wędzonki5 dag
wędzonego boczku10 dag
wędzonej kiełbasy3 ząbki
czosnkusólpieprzmaggimajeranek4
ziemniaki
Sposób przygotowania:Przygotuj zakwas: do
wody dodaj
mąkę żytnią, rozgnieciony
czosnek i skórkę z
chleba. Wymieszaj i odstaw na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce. Kilkakrotnie mieszaj w tym czasie oraz sprawdzaj smak, by nie dopuścić do zbyt mocnego zakwaszenia.Do gorącego
wywaru dodaj zakwas
żurku - cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotuj 15 minut. Podsmaż pokrojony
boczek i
kiełbaskę. Dodaj do zupy. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek.Możesz podać z ugotowanym na twardo
jajkiem.
