ßßß
Składniki:1 szkl. wody3 łyżki mąki żytniej3 ząbki czosnkukawałek skórki z chlebawywar z jarzyn i wędzonki5 dag wędzonego boczku10 dag wędzonej kiełbasy3 ząbki czosnkusólpieprzmaggimajeranek4 ziemniaki
Sposób przygotowania:Przygotuj zakwas: do wody dodaj mąkę żytnią, rozgnieciony czosnek i skórkę z chleba. Wymieszaj i odstaw na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce. Kilkakrotnie mieszaj w tym czasie oraz sprawdzaj smak, by nie dopuścić do zbyt mocnego zakwaszenia.Do gorącego wywaru dodaj zakwas żurku - cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 15 minut. Podsmaż pokrojony boczek i kiełbaskę. Dodaj do zupy. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.Możesz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.