ßßß Cookit - przepis na Żurek

Żurek

nazwa

Wykonanie

Pachnący wędzonką i czosnkiem żurek kojarzy mi się zarówno z Wielkanocą, jak i porą długich jesienno-zimowych wieczorów. Właśnie wtedy smakuje najlepiej. Cudnie rozgrzewa. Wspaniale syci.
Składniki:
1 szkl. wody
3 łyżki mąki żytniej
3 ząbki czosnku
kawałek skórki z chleba
wywar z jarzyn i wędzonki
5 dag wędzonego boczku
10 dag wędzonej kiełbasy
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
maggi
majeranek
4 ziemniaki
Sposób przygotowania:
Przygotuj zakwas: do wody dodaj mąkę żytnią, rozgnieciony czosnek i skórkę z chleba. Wymieszaj i odstaw na 2 do 3 dni w ciepłe miejsce. Kilkakrotnie mieszaj w tym czasie oraz sprawdzaj smak, by nie dopuścić do zbyt mocnego zakwaszenia.
Do gorącego wywaru dodaj zakwas żurku - cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 15 minut. Podsmaż pokrojony boczek i kiełbaskę. Dodaj do zupy. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Możesz podać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/11/zurek.html