ßßß Cookit - przepis na Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko.

Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko.

nazwa

Wykonanie

Witam ponownie w nowym roku ;) Wcale on już nie taki nowy wprawdzie bo już 3/4 miesiąca za nami. Mimo to wow - to już trzeci raz w tym tygodniu gdy znalazłam chwilkę by tu wpaść. I nawet mam ze sobą szybki przepisik na pyszną pastę do pieczywa. Super jest. Jeśli tylko lubicie koperek i łososia to możecie śmiało czytać dalej i zacierać ręce na pyszną kolację.
Składniki:
1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram)
2 jajka gotowane na twardo
3 łyżki tartego sera żółtego
1-2 łyżki drobno siekanej cebuli
garść siekanego kopru
1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej
1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym)
szczypta pieprzu (ewentualnie pieprzu cytrynowego)
Przygotowanie:
Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę przygotowanych i posiekanych składników. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Dodajemy musztardę i majonez i/lub jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez koleżankę z pracy na jedno z naszych smakowitych, wspólnych "działowych" śniadań.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2015/01/pasta-koperkowa-z-ososia-smarowido-do.html