ßßß Cookit - przepis na Golonka w piwie

Golonka w piwie

nazwa

Wykonanie

Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach.
Składniki:
1 golonka wieprzowa przednia
1 cebula
4 ząbki czosnku
majeranek
5 - 6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ziarna jałowca
pieprz mielony
sól
1 łyżeczka miodu
250 ml ciemnego piwa
Przygotowanie:
Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest golonka).
Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/golonka-w-piwie.html