ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich.
Składniki:
Masa serowa
1 kg sera twarogowego ( np. twaróg Hanusi z Mlekovity w wiaderku)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 szklanka cukru
3 średnie jajka
50 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany
1 puszka brzoskwiń
Spód pod ser
1 duże opakowanie herbatników (np. Bonitki zbożowe z Biedronki lub inne)
około 200 g wyłuskanych orzechów włoskich
100 g masła
1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie spodu:
Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanki), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy.
Przygotowanie masy serowej:
(Składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
Ser utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, śmietanę i pod koniec dodać budyń.
Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki brzoskwiń przekroić jeszcze na 3 części.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masę serową wyłożyć do przygotowanej foremki ze spodem z herbatników. Na wierzch w równych odstępach wykładać brzoskwinie wciskając je w masę serową tak, aby na powierzchni nie było widać brzoskwiń.
Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu pozostawić przez około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem . Sernik jest najlepszy na następny dzień, po wyjęciu z lodówki.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/sernik-z-brzoskwiniami.html