ßßß
Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich.Składniki:Masa serowa1 kg sera twarogowego ( np. twaróg Hanusi z Mlekovity w wiaderku)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru1 szklanka cukru3 średnie jajka50 g miękkiego masła2 łyżki śmietany1 puszka brzoskwińSpód pod ser1 duże opakowanie herbatników (np. Bonitki zbożowe z Biedronki lub inne)około 200 g wyłuskanych orzechów włoskich100 g masła1/4 szklanki cukru pudruPrzygotowanie spodu:Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanki), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy.Przygotowanie masy serowej:(Składniki powinny mieć temperaturę pokojową)Ser utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, śmietanę i pod koniec dodać budyń.Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki brzoskwiń przekroić jeszcze na 3 części.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Masę serową wyłożyć do przygotowanej foremki ze spodem z herbatników. Na wierzch w równych odstępach wykładać brzoskwinie wciskając je w masę serową tak, aby na powierzchni nie było widać brzoskwiń.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu pozostawić przez około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem . Sernik jest najlepszy na następny dzień, po wyjęciu z lodówki.