Wykonanie

Łatwy do wykonania i pyszny sernik z
brzoskwiniami, na spodzie z
herbatników i
orzechów włoskich.Składniki:Masa serowa1 kg
sera twarogowego ( np.
twaróg Hanusi z Mlekovity w wiaderku)1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru1 szklanka
cukru3 średnie
jajka50 g miękkiego
masła2 łyżki
śmietany1 puszka
brzoskwińSpód pod
ser1 duże opakowanie
herbatników (np. Bonitki zbożowe z Biedronki lub inne)około 200 g wyłuskanych
orzechów włoskich100 g
masła1/4 szklanki
cukru pudruPrzygotowanie
spodu:
Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanki),
orzechy posiekać,
masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z
herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy.Przygotowanie masy serowej:(Składniki powinny
mieć temperaturę pokojową)
Ser utrzeć z
masłem i
cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym
jajku,
śmietanę i pod koniec dodać
budyń.
Brzoskwinie wyjąć z puszki, odsączyć i połówki
brzoskwiń przekroić jeszcze na 3 części.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Masę
serową wyłożyć do przygotowanej foremki ze
spodem z
herbatników. Na wierzch w równych odstępach wykładać
brzoskwinie wciskając je w masę
serową tak, aby na powierzchni nie było widać
brzoskwiń.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu pozostawić przez około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem . Sernik jest najlepszy na następny dzień, po wyjęciu z lodówki.