Wykonanie
Aromatyczna woń smażoneg
łososia z
rozmarynem unosi się w kuchni. Piękny, różowy i bardzo zdrowy. W połączeniu z puree z
groszku i duszonym
jarmużem tworzy wspaniały duet. Nic tylko robić i jeść. Dodam jeszcze, że to obiad gotowy w 30 min.Porcja dla 2 osóbSkładniki:350 g filet z
łososia,250 g
zielonego groszku.8
ziemniaków,10 liści
jarmużu,gałązka świeżego
rozmarynu,
pieprz i
sól,szczypta
gałki muszkatałowej,szczypta
kminku mielonego,
olej z pestek
winogron,mała
cebula,2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:Najpierw najlepiej ugotować
ziemniaki, gdyż to one w tym daniu najdłużej się przygotowują. W międzyczasie w rondelku podsmażyć na
oleju drobno pokrojoną
cebulę i ząbki
czosnku, gdy będą złote dodać
groszek, smażyć ok. 5 min do miękkości
groszku, przyprawić
kminkiem,
gałką muszkatałową,
solą i
pieprzem. Zblendować na jednolite puree. Odstawić w ciepłe miejsce.
Jarmuż opłukać, odkroić twardy środek i liście porwać na mniejsze kawałki.
Łososia podzielić na 2 kawałki, opruszyć
solą,
pieprzem i igiełkami
rozmarynu.Gdy
ziemniaki będą już miękkie, należy je odcedzić, dodać łyżeczkę
masła i dokładnie zagnieść na puree.Patelnię wyłożyć papierem do pieczenia i polać łyżką
oleju, podgrzać, Na gorący
olej wyłożyć kawałki
łososia, smażyć z obu stron ok. 4-5 min w zależności od grubości filetu. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik. Na tej patelni poddusić
jarmuż, oczywiście dolawszy wcześniej kilka kropel
oleju.Na talerzach łyżką rozłożyć puree, następnie według uznania zgniecione
ziemniaki oraz podduszony
jarmuż. Na całość ułożyć gotowego
łososia.