ßßß Cookit - przepis na Uszka z mięsem i grzybami

Uszka z mięsem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Uszka są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu . Farsz do naszych uszek składa się z: wątróbki, karkówki, mięsa gulaszowego z indyka, żołądków drobiowych i grzybów.
Składniki na farsz:
20 dag karkówki,
20 dag mięsa gulaszowego z indyka,
20 dag wątróbek,
20 dag żołądków drobiowych,
1 mała bułka (ususzona),
2 jaja,
cebula,
garść suszonych grzybów,
pieprz, sól, majeranek, kminek mielony, papryka, gałka muszkatołow a
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1 duże jajo,
szklanka ciepłej wody,
łyżka roztopionego masła,
łyżka oleju
Przygotowanie:
Mięso dobrze opłukać, ugotować z grzybami. Przyprawić zielem angielskim. Gotować ok. 1 godziny.
Po ugotowaniu mięso ostudzić. Suchą bułkę namoczyć w gorącej wodzie pozostałej po gotowaniu mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. W maszynce zmielić mięso, grzyby, bułkę i cebulę. Farsz wymieszać i doprawić przyprawami. Dodać 2 jaja, dokładnie połączyć w jednolitą masę.
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać okrągłe kształty np. kieliszkiem do wina. Do środka krążków wkładać farsz, dokładnie zalepić i formować uszko. Gotować w osolonej wodzie do miękkości (mieszać drewnianą łyżką).
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/12/uszka-z-miesem-i-grzybami.html