Wykonanie
Uszka są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu . Farsz do naszych uszek składa się z:
wątróbki,
karkówki,
mięsa gulaszowego z
indyka,
żołądków drobiowych i
grzybów.Składniki na farsz:20 dag
karkówki,20 dag
mięsa gulaszowego z
indyka,20 dag
wątróbek,20 dag
żołądków drobiowych,1 mała
bułka (ususzona),2
jaja,
cebula,garść
suszonych grzybów,
pieprz,
sól,
majeranek,
kminek mielony,
papryka, gałka muszkatołow aSkładniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej,1 duże
jajo,szklanka ciepłej
wody,łyżka roztopionego
masła,łyżka
olejuPrzygotowanie:
Mięso dobrze opłukać, ugotować z
grzybami. Przyprawić
zielem angielskim. Gotować ok. 1 godziny.Po ugotowaniu
mięso ostudzić. Suchą
bułkę namoczyć w gorącej wodzie pozostałej po gotowaniu
mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju. W maszynce zmielić
mięso,
grzyby,
bułkę i
cebulę. Farsz wymieszać i doprawić
przyprawami. Dodać 2
jaja, dokładnie połączyć w jednolitą masę.Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać okrągłe kształty np. kieliszkiem do
wina. Do środka krążków wkładać farsz, dokładnie zalepić i formować uszko. Gotować w osolonej wodzie do miękkości (mieszać drewnianą łyżką).