Wykonanie
Gdy mamy niewiele czasu, a goście wpadają bez zapowiedzi najlepiej podać smaczną, sycącą i pięknie wyglądającą
sałatkę brokułową. Oprócz świeżych i kolorowych warzyw dodajemy do niej ugotowane
jajka. Warto doprawić ją
ziołową oliw ą lub
sosem czosnkowym.Składniki:
brokuł,3
pomidory,3
jajka,mieszanka
sałat,pół puszki
kukurydzy,
cebula czerwona,pęczek
szczypiorku,smakowa
oliwaPrzygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Jajka umyć, ugotować na twardo.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Sałatę umyć, postrzępić i poukładać na talerzach. Na
sałatę wysypać odcedzoną
kukurydzę, poukładać
pomidory oraz
cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Po upływie 10 min odcedzić
jajka, przelać kilkukrotnie zimną
wodą. Obrać ze skorupki i pokroić w ósemki. Poukładać na
sałatce. Ugotowanego
brokuła odcedzić i dodać do sałatki. Całość polać
oliwą lub
sosem czosnkowym. Posypać obficie pokrojonym
szczypiorkiem. Podawać z grzanką
czosnkową.