Wykonanie
Sałatka ta jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Połączenie
szpinaku,
truskawek i
mozarelli jest doskonałym pomysłem. Pomysł na
sałatkę narodził się, gdy potrzebowałam zrobić szybkie, ale również sycące danie. Do jego skomponowania wykorzystałam to, co miałam w lodówce oraz produkty z własnego ogródka. Na grządkach znalazłam dorodne i soczyste
truskawki oraz piękny, zielony
szpinak.Inspirację na tą
sałatkę zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku .Porcja : 3 osobySkładniki:500 g
szpinaku świeżego,1 kulka
mozarelli,250 g świeżych
truskawek,1/3 szklanki
orzechów włoskich,
pieprz,
sólSos
czekoladowy:1 łyżeczka
kakao,szklanka
truskawek,łyżka
miodu,łyżeczka
oliwy,szczypta
pieprzuPrzygotowanie:
Szpinak umyć, ułożyć listki na talerzu, jeśli są duże poszarpać.
Mozzarellę rozdrobnić. Całość posypać
pieprzem i
solą.
Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na
serze.Przygotowanie sosu:
Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na ćwiartki. Wrzucić do rondelka, dodać
miód,
kakao,
oliwę i
pieprz. Zagotować. Zblendować i przetrzeć przez sito na gładki sos.
Sałatkę polać sosem i posypać uprażonymi
orzechami włoskimi. Podawać po 10 min przechowywania w lodówce. Wówczas smaki połączą się.