Wykonanie
Kotleciki z
jajek są prostym i smacznym pomysłem na obiad bez dodatku
mięsa. Jeśli znudziły Wam się
ziemniaki równie dobrze smakuje
kasza gryczana. Dla urozmaicenia polecam zrobienie
sosu grzybowego. Dodaje on całej potrawie pyszny smak.Składniki:6-7
jajek,2
cebule,3 kromki suchej
bułki,pół szklanki
mleka,4 łyżki
bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej,5 garści
kaszy gryczanejPrzygotowanie:
Jajka należy umyć i ugotować na twardo.
Cebulę podsmażyć na
oleju na złoty kolor. Gdy
jajka bedą ugotowane przelać je zimną
wodą i obrać ze skorupki. Suche kromki
bułki zalać ciepłym
mlekiem.
Cebulę razem z
jajkami i namoczoną
bułką przepuścić przez maszynkę do mielenia lub rozdrobnić w blenderze. Gotową masę jajeczno-
cebulową posolić i popieprzyć. Formować kulki i obtaczać w
bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze nagrzanym
oleju. Piec w piekarniku przez 25 min w temp. 150 stopni.
Kaszę gryczaną zalać gorącą
wodą w celu umycia. Po odlaniu
wody zalać ponownie, posolić, dodać łyżkę
oleju i gotować do miękkości. Mieszać od czasu do czasu, aby
kasza nie przypaliła się.Przepis na
sos grzybowy znajdziecie TUTAJ .