ßßß Cookit - przepis na Schab ze śliwką kalifornijską

Schab ze śliwką kalifornijską

nazwa

Wykonanie

To danie wymaga większego zaangażowania i jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje. Dodatkowo można go przygotować wcześniej. Schab podawany w ten sposób nauczyłam się przygotowywać z przepisu mamy.
Porcja dla 6 osób
Składniki:
ok 1 kg schabu,
pół opakowania śliwek kalifornijskich,
Zalewa do marynaty mięsa:
ok 2 litry wody,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
łyżeczka kminku,
3 łyżki octu,
kilka ziaren pieprzu,
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso, wydrążyć środek nożem i nafaszerować śliwkami. Wymieszać 4 łyżki oleju z odrobiną pieprzu, soli, papryki i majeranku. Natrzeć schab przygotowanym olejem z ziołami. Piec w rękawie foliowym 1,5 godz w temp. 180 stopni. Przestudzony schab pokroić w kromki. Podawać na ciepło z sosem pieczeniowym, ziemniakami i surówką.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/schab-ze-sliwka-kalifornijska.html