Wykonanie
To danie wymaga większego zaangażowania i jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje. Dodatkowo można go przygotować wcześniej.
Schab podawany w ten sposób nauczyłam się przygotowywać z przepisu mamy.Porcja dla 6 osóbSkładniki:ok 1 kg
schabu,pół opakowania
śliwek kalifornijskich,Zalewa do marynaty
mięsa:ok 2 litry
wody,5 ziaren
ziela angielskiego,3
liście laurowe,łyżeczka
kminku,3 łyżki
octu,kilka ziaren
pieprzu,płaska łyżeczka
soliPrzygotowanie:Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję
schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć
mięso, wydrążyć środek nożem i nafaszerować
śliwkami. Wymieszać 4 łyżki
oleju z odrobiną
pieprzu,
soli,
papryki i
majeranku. Natrzeć
schab przygotowanym
olejem z
ziołami. Piec w rękawie foliowym 1,5 godz w temp. 180 stopni. Przestudzony
schab pokroić w kromki. Podawać na ciepło z
sosem pieczeniowym,
ziemniakami i surówką.
