ßßß Cookit - przepis na Schab nadziewany suszonymi owocami

Schab nadziewany suszonymi owocami

nazwa

Wykonanie

Schab nadziewany suszonymi owocami to wykwintny pomysł na obiad z mięsem. Doskonały na świąteczny lub niedzielny obiad. Takie owocowe nadzienie wprowadzi słodki akcent i sprawi, że nasz schab będzie kruchy.
Składniki:
ok 1 kg schabu,
pół szklanki suszonych owoców: figi, jabłka, śliwki kalifornijskie, żurawina
Zalewa do marynaty mięsa:
ok 2 litry wody,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
łyżeczka kminku,
3 łyżki octu,
kilka ziaren pieprzu,
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć mięso, wydrążyć środek nożem i nafaszerować suszonymi owocami wcześniej wymieszanymi z 2 łyżkami oleju.
Nafaszerowany schab związać sznurkiem z obu stron, aby farsz pozostał w środku i włożyć do rękawa foliowego, polać olejem i ułożyć pozostałe owoce (jeśli nie zmieściły się w środku schabu). Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przestudzony schab pokroić w kromki.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/01/schab-nadziewany-suszonymi-owocami.html