Wykonanie
Schab nadziewany
suszonymi owocami to wykwintny pomysł na obiad z
mięsem. Doskonały na świąteczny lub niedzielny obiad. Takie
owocowe nadzienie wprowadzi słodki akcent i sprawi, że nasz
schab będzie kruchy.Składniki:ok 1 kg
schabu,pół szklanki
suszonych owoców:
figi,
jabłka,
śliwki kalifornijskie,
żurawinaZalewa do marynaty
mięsa:ok 2 litry
wody,5 ziaren
ziela angielskiego,3
liście laurowe,łyżeczka
kminku,3 łyżki
octu,kilka ziaren
pieprzu,płaska łyżeczka
soliPrzygotowanie:Składniki zalewy zagotować. Do ostudzonej zalewy włożyć porcję
schabu. Odstawić w zimnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie wyciągnąć
mięso, wydrążyć środek nożem i nafaszerować
suszonymi owocami wcześniej wymieszanymi z 2 łyżkami
oleju.

Nafaszerowany
schab związać sznurkiem z obu stron, aby farsz pozostał w środku i włożyć do rękawa foliowego, polać
olejem i ułożyć pozostałe
owoce (jeśli nie zmieściły się w środku
schabu). Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przestudzony
schab pokroić w kromki.