Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj coś specjalnego. Danie to robiłam po raz pierwszy, ale byłam zachwycona efektem, więc postanowiłam się nim z
Wami podzielić. Bardzo prosty przepis na zapiekaną
cukinię. Zdrowy, sycący, czyli dokładnie tak jak lubię, a Wam jak się podoba? :) Proporcje są mniej więcej na 2-3 osoby, jednak zostało mi sporo sosu, który postanowiłam wykorzystać do jutrzejszego obiadu. Wystarczy ugotować
makaron i wymieszać z sosem. v'oila! dwa obiady za jednym razem. Kto się skusi? :)

składniki:2
cukinie500g
mięsa mielonego z
szynkipuszka
pomidorów3/4 małej puszki
kukurydzypół
cebuli3 ząbki
czosnkusól,
pieprzszczypta
bazylii,
tymianku,
zioł prowansalskichprzyprawa do kuchni meksykańskiej
mozzarellaszczypiorekCebulę kroimy w grubą kostkę, a
czosnek na plasterki i przysmażamy na
oliwie z oliwek. Następnie wrzucamy
mięso i przyprawiamy
solą,
pieprzem,
tymiankiem,
bazylią,
ziołami prowansalskimi i około 1 łyżeczką
przyprawy do kuchnii meksykańskiej. Gdy
mięso się już zarumieni dodajemy
pomidory z puszki i
kukurydzę. Dusimy razem około 10 minut.
Cukinie przekrajamy na pół i wydrążamy środek.
Cukinie oprószamy
solą i
pieprzem. Sos przekładamy do
cukinii. Kładziemy plastry
mozzarelli, posypujemy
szczypiorkiem i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego! :)










