Wykonanie
Jabłecznik na
kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem
kefiru, za to bez użycia
jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych
jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się w ustach.Ciasto
kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba
jajek, więc jest to ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść.Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej .

Składniki:CIASTO2 szklanki (320g)
mąki pszennej + do podsypywania1/2 szklanki (135g)
kefiru150g
masła100g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNADZIENIEokoło 1200-1300g
jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g)80g
cukru (u mnie domowy
cukier waniliowy)60g
miodu50g
masła1 łyżka ekstraktu z
wanilii3-4 łyżeczki
mąki ziemniaczanejopcjonalnie 1 łyżka
bułki tartej do posypania ciasta

Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być zimne-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki
masło,
kefir oraz ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto- ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno- gotowe ciasto zafoliować i schłodzić- schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości- na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości- spód nakłuć widelcem

-
jabłka oczyścić, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kostkę- do rondla przełożyć
masło,
miód i
cukier, składniki podgrzać do ich rozpuszczenia się- wsypać
jabłka oraz dodać ekstrakt z
wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż
owoce zmiękną, a część soku odparuje- do gorącej mieszanki wsypać przesianą
mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając -
jabłka powinny zgęstnieć- gotowe nadzienie ostudzić- na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę
bułki tartej, która pochłonie wilgoć z
jabłek podczas pieczenia (można pominąć,
jabłka zagęszczone
mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku)- na ciasto wyłożyć masę
jabłkową, wyrównać

- pozostałe ciasto oprószyć
mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość
spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć do reszty ciasta przy brzegach formy- jabłecznik nakłuć z wierzchu widelcem lub naciąć w kilku miejscach nożem- piec w 190-200 stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)- wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa
jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy
mąką, może być nie do końca zwarta