ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy z orzechami

Sernik dyniowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Sernik dyniowy z orzechami to aromatyczny, zaskakujący swym smakiem sernik upieczony z dodatkiem dyni, królowej jesieni. Dynia w wypiekach bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej.
Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku.
Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.
Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
65g mąki pszennej
35g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego
250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100g cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
POLEWA ORZECHOWA
75g orzechów włoskich
50g cukru
60g śmietanki słodkiej (30%)
35g masła
duża szczypta cynamonu
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać
- dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy
- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach
- po wyjęciu z piekarnika ostudzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę, zmiksować
- do masy dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników
- dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować
- masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać
- sernik piec z parą wodną (na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą)
- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku
POLEWA ORZECHOWA
- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki
- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)
- do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników
- wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko razem wymieszać tak, aby kawałki orzechów pokryły się sosem
- upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, polewę zdjętą z palnika natychmiast wyłożyć na wierzch sernika, lekko rozprowadzając ją po całej jego powierzchni
- sernik ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak studzić sernik
- ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki
Sernik dyniowy z orzechami posmakuje nie tylko wielbicielom dyni (zwłaszcza, że purée z niej przygotowane nie jest zbyt wyczuwalne w smaku masy serowej), ale też amatorom orzechów czy cynamonu. Masę serową najlepiej przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, zachowa wtedy zwartą konsystencję, typową dla ciężkich serników.
A jeśli chcemy uzyskać ładny, równy i nie opadający sernik, Pieczmy go z parą wodną w niskiej temperaturze, a po upieczeniu studźmy w uchylonym piekarniku.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/sernik-dyniowy-z-orzechami.html