ßßß Cookit - przepis na Sernik cytrynowy z borówkami

Sernik cytrynowy z borówkami

nazwa

Wykonanie

Sernik cytrynowy z borówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.
Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się w parę wodną, sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm .
Składniki:
CIASTO
80g mąka pszenna
40g cukier puder
40g masło
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
MASA SEROWA
500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
150g serka mascarpone
3 jajka
100g cukru
1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
300g borówek
Wykonanie:
- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce
- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać
- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce
- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować
- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok
- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką
- borówki oczyścić, osuszyć
- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka)
- na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki
- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)
- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce
Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.
Sernik można przygotować bez dodatku borówek, zwiększając ilość dodanej skórki z cytryny, by spotęgować cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon curdem.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/08/sernik-cytrynowy-z-borowkami.html