Wykonanie
Sernik
cytrynowy z
borówkami to po serniku
wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z
owocami. Świeży smak
cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością
borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija
cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi
serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z
wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się w parę
wodną, sprawia, że sernik jest równy i nie rośnie gwałtownie.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18 lub 21cm .

Składniki:CIASTO80g
mąka pszenna40g
cukier puder40g
masło1
żółtkoskórka otarta z 1
cytrynyMASA SEROWA500g
twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka150g
serka mascarpone3
jajka100g
cukru1 czubata łyżka (15g)
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytryny300g
borówek
Wykonanie:-
cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce-
mąkę i
cukier przesiać, dodać zimne
masło, składniki posiekać- dodać
skórkę z cytryny i
żółtko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym
ciastem- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą
wodą- składniki na masę
serową powinny
mieć temperaturę pokojową-
twaróg i
serek mascarpone przełożyć do miski, dodać
cukier i przesiane
mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo
jajka, po każdym krótko miksując

-
cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać
skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką-
borówki oczyścić, osuszyć- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę
borówek, na
owoce wylać masę
serową (będzie dość rzadka)- na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe
borówki- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce

Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z
wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para
wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.Sernik można przygotować bez dodatku
borówek, zwiększając ilość dodanej
skórki z cytryny, by spotęgować
cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon
curdem.