ßßß
Składniki:CIASTO80g mąka pszenna40g cukier puder40g masło1 żółtkoskórka otarta z 1 cytrynyMASA SEROWA500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka150g serka mascarpone3 jajka100g cukru1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytryny300g borówek
Wykonanie:- cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać- dodać skórkę z cytryny i żółtko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz przecedzony przez sitko sok, składniki wymieszać łyżką- borówki oczyścić, osuszyć- na podpieczony spód z ciasta wyłożyć gęsto obok siebie połowę borówek, na owoce wylać masę serową (będzie dość rzadka)- na wierzchu masy ułożyć gęsto koło siebie pozostałe borówki- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce
Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób, gdyż para wodna sprawia, że sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.Sernik można przygotować bez dodatku borówek, zwiększając ilość dodanej skórki z cytryny, by spotęgować cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon curdem.