ßßß
Składniki:CIASTO DROŻDŻOWE250g + 1 łyżeczka mąki pszennej50g masła50g + 1 łyżeczka cukru15g drożdży świeżych2 żółtka125ml mlekaNADZIENIE150g rabarbaru2 łyżki cukruKRUSZONKA30g mąki pszennej15g cukru pudru15g masłabiałko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:CIASTO DROŻDŻOWE- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia- masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia- żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto- dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni- ciasto pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)NADZIENIE- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukremKRUSZONKA- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówceFORMOWANIE DROŻDŻÓWEK- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach
Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować go z wykorzystaniem innych owoców, np. truskawek.