Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z
rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi 5 dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.
Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki zmiękną i nie będzie ona wyczuwalna, chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę na kolor
rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach
rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć
rabarbar przed położeniem na cieście.

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE250g + 1 łyżeczka
mąki pszennej50g
masła50g + 1 łyżeczka
cukru15g
drożdży świeżych2
żółtka125ml
mlekaNADZIENIE150g
rabarbaru2 łyżki
cukruKRUSZONKA30g
mąki pszennej15g
cukru pudru15g
masłabiałko do posmarowania drożdżówek

Wykonanie:
CIASTO DROŻDŻOWE- składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową-
drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego
mleka, pozostawić do wyrośnięcia-
masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia-
żółtka utrzeć z
cukrem, dodać przesianą
mąkę, resztę
mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto- dodać
masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni- ciasto pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)NADZIENIE-
rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać
cukremKRUSZONKA- z
mąki,
masła i
cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówceFORMOWANIE DROŻDŻÓWEK- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je
mąką)-
rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z
cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście-
bułki posmarować roztrzepanym
białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach

Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować go z wykorzystaniem innych
owoców, np.
truskawek.