Wykonanie
Chlebek
kokosowy to lekkie, smaczne
pieczywo przygotowane z
ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem
wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego
chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego
ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn
drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie.Chlebek z dodatkiem
wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje z dodatkami słodkimi, jak
dżem czy
miód, lub z
masłem czy
twarożkiem. Można go przechowywać tak jak zwykłe
pieczywo drożdżowe, na drugi dzień po upieczeniu smakuje także dobrze i nie
traci wiele na swojej świeżości.Mój chlebek upiekłam w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm .

Składniki:230g
mąki pszennej10g
drożdży świeżych150ml
mleka1 łyżka i 0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli2 łyżki stopionego
masła50g
wiórków kokosowycholej do wysmarowania formy

Wykonanie:- składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową-
drożdże rozkruszyć, 1/3
mleka zagrzać, żeby było letnie, zalać nim
drożdże, dodać 0,5 łyżeczki
cukru, wymieszać i pozostawić na 20-30 minut-
masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia-
mąkę przesiać i wymieszać z wiórkami kokosowymi,
solą i
cukrem- do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn
drożdżowy oraz resztę letniego
mleka, wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto- pod koniec wyrabiania dodać
masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni-ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1-1 , 5 godziny do wyrośnięcia (podwojenia objętości)- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formę keksową wysmarować
olejem, przełożyć do niej uformowane ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut- piekarnik nagrzać do 180-190 stopni- chlebek posmarować
wodą, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, aż się zrumieni, a przy stukaniu w spód, będzie wydawał głuchy odgłos- gorący chlebek wyjąć z formy, studzić na kratce, kroić dopiero po ostygnięciu

Chlebek ma widoczne w przekroju
wiórki kokosowe, które nadają mu bardzo przyjemnego aromatu, zwłaszcza podczas pieczenia.
Ciasto drożdżowe oprócz
wiórków kokosowych, można wzbogacić o pokruszone
płatki migdałowe, dając odpowiednio mniej wiórków lub
mąki.