ßßß Cookit - przepis na Tort miodowy

Tort miodowy

nazwa

Wykonanie

Tort miodowy powstał dlatego, gdyż zatęskniłam ostatnio za smakiem miodownika, a że zbliżają się święta, postanowiłam przygotować ciasto z blatami miodowymi, przełożone dwoma rodzajami kremu, które będzie ładnie prezentowało się na świątecznym (i nie tylko) stole.
Wykonanie ciasta nie jest trudne, choć czasochłonne, gdyż przygotowanie i upieczenie 6 blatów(zostały wykonane w tortownicy o średnicy 18cm) pochłania sporo czasu. Blaty po upieczeniu nie twardnieją tak bardzo jak w przypadku miodownika, choć ja swoje dla pewności przetrzymałam przez noc zafoliowane w lodówce, dopiero następnego dnia przełożyłam je kremem. Gotowy tort ponownie leżakował w lodówce przez dobę. Po tym czasie blaty zmiękły i połączyły się smakowo z kremem.
Kremy, jakie wykorzystałam do przełożenia tortu, to klasyczna masa budyniowa oraz masa krówkowa/kajmakowa o smaku kakao.
Kiedyś wysłałam mojego M. do sklepu po masę krówkową, wrócił z nią, ale nie zauważył jednego szczegółu: była to masa o smaku kakao, a więc nieco inna w smaku i nie nadawała się w tamtym momencie do zaplanowanego przeze mnie ciasta krówka . Puszka z masą czekała więc na inną okazję, która nadarzyła się właśnie teraz, gdyż do tortu miodowego postanowiłam przygotować masę kajmakową, a dodatek kakao sprawił, że jest ona nieco mniej słodka, z wyczuwalnym aromatem kakao i ładnym brązowym kolorem, kontrastującym w torcie z jasną barwą masy budyniowej.
Składniki:
BLATY MIODOWE
400g mąki pszennej
50g masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
2 żółtka
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
KREM BUDYNIOWY
400ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 0,5l mleka)
3 łyżki cukru
2 żółtka
100g masła
MASA KRÓWKOWA/KAJMAKOWA
300g masy krówkowej o smaku kakao
150g masła
płatki migdałów i maliny do dekoracji
Wykonanie:
BLATY MIODOWE
- masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia i połączenia się składników, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto
- ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia
- tak samo postąpić z następnymi pięcioma blatami
- upieczone i ostudzone blaty miodowe położyć na sobie i zafoliować na jakiś czas (można zostawić tak na noc)
KREM BUDYNIOWY
- szklankę mleka zagotować z cukrem, do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i rozbełtane żółtka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- do gotującego się mleka wlać budyń, gotować przez jakiś czas do zgęstnienia, cały czas mieszając
- gotowy budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała wierzchu budyniu i pozostawić do ostygnięcia
- masło wyjąć z lodówki, by przyjęło temperaturę pokojową
- gdy budyń ostygnie, masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń (po łyżce), cały czas miksując
- gotowa masa powinna być gładka i mieć jednolitą konsystencję
- masę budyniową schłodzić
MASA KRÓWKOWA/KAJMAKOWA
- masło w temperaturze pokojowej zmiksować na puszystą masę, dodać masę krówkową, zmiksować ponownie do połączenia się składników
- gotową masę schłodzić
PRZEŁOŻENIE BLATÓW MIODOWYCH KREMEM
- blaty miodowe przełożyłam kremem w następującej kolejności:
1. blat
1/3 kremu budyniowego
2. blat
1/4 masy krówkowej
3. blat
1/3 kremu budyniowego
4. blat
1/4 masy krówkowej
5. blat
1/3 kremu budyniowego
6. blat
pozostała 1/2 masy krówkowej na wierzch i boki tortu
- za każdym razem krem należy wyrównać i przycisnąć do niego lekko następny blat
- wierzch i boki można udekorować płatkami migdałów, a górę tortu malinami
Tort miodowy najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce (1-2 dni), masy uzupełniają się smakowo i wizualnie - krem budyniowy jest mało słodki, najsłodszym elementem w cieście jest masa krówkowa, obie masy ładnie ze sobą kontrastują w przekroju tortu. Ciasto należy kroić i podawać schłodzone, wtedy masy są sztywne i nie ma problemu z porcjowaniem.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/04/tort-miodowy.html