Wykonanie
Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie
śmietanki 30% oraz piany z
białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję.
Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm . Można też upiec dwa blaty
biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie nam typowa płaska przekąska, albo podwoić ilość składników na masę, wtedy będziemy
mieć kanapki podobnej wysokości do tych na zdjęciach poniżej.Z podanego przepisu wychodzi 10-12 kanapek, w zależności od tego, jakiej wielkości kawałki będziemy kroić.

Składniki:
BISZKOPT3
jajka60g
cukru50g
mąki pszennej10g (1 łyżka)
kakao2 łyżki zimnej
wodyPIANKA4
białkaszczypta
soli100g
cukru200g
śmietanki 30%5 łyżeczek
żelatyny5 łyżek
wody
Wykonanie:
BISZKOPT- składniki na
biszkopt powinny
mieć temperaturę pokojową-
białka oddzielić od
żółtek i ubić ze szczyptą
soli- pod koniec ubijania dodać
cukier, dalej ubijać- do piany dodawać stopniowo
żółtka oraz
wodę, cały czas miksując-
mąkę wymieszać z
kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką- masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym
mąką lub
bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni-
biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia- ostudzony
biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić w połowie na dwa mniejsze prostokąty

PIANKA- miskę ustawić na stojącym na małym ogniu garnku z
wodą, gdy zacznie wydobywać się para
wodna (
woda nie może gotować się za mocno, gdyż
białka mogą zacząć się ścinać), wbić do niej
białka, dodać szczyptę
soli i ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany, pod koniec ubijania dodać
cukier, ubijać jeszcze przez 1-2 minuty, miskę zdjąć na blat-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej- do
żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej piany, dokładnie wymieszać-
żelatynę wlać do piany i krótko zmiksować- zimną
śmietankę ubić na sztywno, dodać ją do piany i wymieszać łyżką do połączenia się składnikówPRZEŁOŻENIE
BISZKOPTU- jedną część
biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca
biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim
biszkoptem, lekko docisnąć- ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1 , 5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia- kroić
ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się
biszkoptu- ciasto należy przechowywać w lodówce

Masa jest delikatna w smaku, dobrze harmonizuje z
kakaowym biszkoptem. Można wzbogacić ją o dodatkowy składnik (
owoce,
czekoladę, itp.), wtedy otrzymamy piankę o wybranym smaku.