ßßß
Składniki:CIASTO3 żółtka120g cukru150g śmietany 18%200g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kawy rozpuszczalnej50ml gorącej wodyPOLEWA ŚMIETANOWA150g śmietany 18%2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę- dodać śmietanę, zmiksować- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników- ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując- ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia)- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut- gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz- przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce
Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze.