Wykonanie
Ciasto
kawowe z polewą
śmietanową to gratka nie tylko dla kawoszy. Smak tego
napoju nie jest mocno wyczuwalny, a polewa przygotowana z kwaśnej
śmietany wspaniale harmonizuje z wilgotnym, lekko słodkim
ciastem, bardzo ładnie odznacza się też kolorystycznie od kawowej barwy ciasta.Z tym
ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta
kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi
jajkami, ale oddzieliłam
białka od
żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki i o białkach stojących wciąż na blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z
żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie
białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na
jogurtowy murzynek, tam w przepisie są właśnie całe
jaja.Swoje ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm, gdyż po upieczeniu ładnie prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Składniki:CIASTO3
żółtka120g
cukru150g
śmietany 18%200g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kawy rozpuszczalnej50ml gorącej
wodyPOLEWA ŚMIETANOWA150g
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudru
Wykonanie:-
kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić- składniki powinny
mieć temperaturę pokojową-
żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę- dodać
śmietanę, zmiksować- do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników- ostudzony napar
kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując- ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką ( na spód można dać papier do pieczenia)- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie
śmietanę wymieszać z
cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut- gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz- przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

Ciasto
kawowe, które można też nazwać babką
kawową, jest prostym, szybkim w przygotowaniu
ciastem, a polewa z kwaśnej
śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze.