Wykonanie
Walentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani wręczają sobie drobne prezenty, których główną cechą jest obecność serduszek i napisów miłosnych, sklepy w okresie tego święta oferują ogrom gadżetów walentynkowych. Jest wielu zwolenników, jak i przeciwników obchodzenia walentynek w naszym
kraju, nie da się jednak ukryć, że święto zakochanych wkradło się do tradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy.Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć wiele przepisów na
torty i ciasta w kształcie
serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami.

Składniki:
biszkopt3
jajkaszczypta
soli4 łyżki
cukru8 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynyponcz1/3 szklanki
wodykilka łyżek
soku z cytrynykrem300ml
śmietanki 30% lub 36%0,5 opakowania
galaretki truskawkowej lub innej czerwonej200ml gorącej
wodygalaretka0,5 opakowania
galaretki truskawkowej lub innej czerwonej100ml gorącej
wodyopcjonalnie 1-2 łyżki
cukru pudru do
śmietanki do dekoracji oraz
śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój świeży wygląd

Wykonanie:- składniki na
biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej- oddzielić
białka od
żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą
soli- do ubitej piany dodać w kilku turach
cukier, cały czas ubijając- stopniowo dodawać
żółtka, masę jajeczną ubijać-
mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając (nie mikserem, a łyżką)- na koniec dodać łyżkę
soku z cytryny, wymieszać wszystko i przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika- piec w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut, można sprawdzić na koniec patyczkiem, czy
biszkopt jest w środku upieczony (suchy)- studzić w uchylonym piekarniku, po wystygnięciu ciasto delikatnie odciąć nożem od
boków formy (chyba że samo odejdzie), zdjąć obręcz,
biszkopt delikatnie przełożyć do góry nogami i zdjąć papier, na którym się piekł, ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę
biszkoptu można dać na spód)- wystudzony
biszkopt przeciąć na 2 blaty- 0,5 opakowania
galaretki rozpuścić w 200ml gorącej
wody, pozostawić do ostygnięcia- połowę zimnej
śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną (ale jeszcze płynną)
galaretkę, wymieszać łyżką

- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć na spód jeden blat
biszkoptowy, nasączyć go kilkoma łyżkami ponczu powstałego z połączenia
wody z sokiem z
cytryny- masę
śmietankową (będzie dość rzadka) wylać na blat, wyrównać i włożyć na 10-15 minut do lodówki- drugi blat ułożyć na twardym podłożu i wykroić w nim małą foremką serduszka, energicznie wciskając ją w
biszkopt (można wyciąć inne wzorki lub zrobić to większą foremką, jeżeli nie mamy małej)- powstały w ten sposób ażurowy blat nasączyć ponczem i wyłożyć na lekko stężałą masę
śmietankową, przycisnąć go delikatnie do masy- całość ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia masy śmietankowej- 0,5 opakowania
galaretki rozpuścić w 100ml gorącej
wody, pozostawić do ostygnięcia, jeżeli trwa to zbyt długo, można wstawić ją na kilka minut do lodówki, co jakiś czas zaglądając, żeby nie przegapić momentu, w którym
galaretka zacznie tężeć- dopiero taką tężejącą
galaretkę łyżeczką nakładać do otworów w
biszkopcie, wypełniać w ten sposób całe zagłębienia- tak przygotowane ciasto schładzać przez kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia
galaretki- ciasto udekorować z wierzchu i na bokach pozostałą
śmietanką ubitą tuż przed dekorowaniem (z
cukrem i ewentualnie
śmietan-fixem), uważając, żeby nie przykryć
śmietaną serduszek z
galaretki- udekorowany torcik schłodzić w lodówce, podawać schłodzony, dla ułatwienia porcjowania nóż przed krojeniem zanurzać w gorącej wodzie

Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm lub trochę większej, przy innej formie należy zmienić ilość składników.Torcik ładnie prezentuje się na
stole i świetnie nadaje się na prezent walentynkowy, jak i na każdą inną okazję. Czerwień serduszek pięknie kontrastuje z bielą
bitej śmietany, można także wykroić inne wzorki, adekwatne do danej okazji lub wypełnić je innym kolorem
galaretki.Masa śmietankowa jest lekko truskawkowa, dzięki temu, że oprócz
cukru zawartego w
galaretce, nie dodajemy go do masy, nie jest również zbyt słodka.
Biszkopt jest lekki i puszysty, dość mocno wilgotny od ponczu. Jak napisałam w składzie przepisu, do
śmietanki użytej do dekoracji można dodać
śmietan-fix, który utrwala
śmietankę i pozwala jej zachować dłużej świeży wygląd, ilość dodanego
cukru należy uzależnić od naszych preferencji.