Wykonanie
Trudno powiedzieć, skąd wzięła się nazwa ciasta styropian, być może chodzi o warstwę
śmietanową, "udającą" w cieście
twaróg i prawdopodobnie właśnie ona skojarzyła się komuś ze styropianem, gdyż jest biała jak on. Faktem jest, że ciasto trochę smakuje jak sernik i wygląda jak sernik, choć nie jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając
śmietanę w składzie na
jogurt naturalny lub smakowy.

Składniki:ciasto240g
mąki pszennej150g
margaryny80g
cukru3
żółtka1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniamasa660ml
śmietany 12%1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
wiórków kokosowych3
białka80g
cukru
Wykonanie:-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać
margarynę, posiekać razem z
mąką- dodać
cukier i
żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto- ciasto podzielić na dwie części, schować do woreczków i schłodzić w lodówce lub zamrażarce- blachę o wymiarach 24x24cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam osobno spód i boki, przyklejając papier do tłustej powierzchni, dzięki temu papier nie marszczy się w formie i ciasto wygląda ładniej po wyjęciu )- jedną część ciasta wyjąć i pokruszyć na dno formy tworząc równą warstwę kruszonki, podpiec ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut

- podpieczony spód wyjąć i pozostawić do ostygnięcia-
śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej
budyń i
proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać- do masy wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać- z
białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej
cukier- pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką- wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki- ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia

Ciasto styropian nie smakuje jak typowy sernik, zwłaszcza, że ilość
cukru w
masie śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z
jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak
wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak
śmietany, który może uchodzić za smak
twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność
żółtek jest zazwyczaj lekko żółtawa.Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, masa jest zwarta i nie ma problemów z jego krojeniem nawet jeśli jest w temperaturze pokojowej, ale podobnie jak sernik, lepiej smakuje schłodzone.