Wykonanie
Przez moje eksperymenty z domowym
pieczywem stałam się posiadaczką dość dużej ilości
drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że
chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko -
drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak
drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki
drożdżowe z
czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów
czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć.

Składniki:250g
mąki pszennej1/4 kostki
margaryny80g
cukru20g
drożdży świeżych2
jajka1/2 szklanki
mleka50g
mlecznej czekoladyokoło 15 orzeszków do dekoracji

Wykonanie:- z
drożdży, łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki i 1/4 szklanki ciepłego
mleka sporządzić rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia-
żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem na puszystą masę-
margarynę stopić i ostudzić- do utartych
żółtek dodać przesianą
mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie
mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać
margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki- wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia

-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je
mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki- każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich
czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu
czekolada nie wydostała się na zewnątrz
rogala- z trójkątów zwijając uformować rogaliki-
orzechy posiekać drobno- rogaliki smarować
białkiem i posypać posiekanymi
orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec w około 180 stopniach przez 20 minut

Moje rogaliki posypałam mieszanką
orzechów ziemnych i
nerkowców, ale można śmiało wykorzystać te, które lubimy najbardziej.