ßßß
Składniki:250g mąki pszennej1/4 kostki margaryny80g cukru20g drożdży świeżych2 jajka1/2 szklanki mleka50g mlecznej czekoladyokoło 15 orzeszków do dekoracji
Wykonanie:- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę- margarynę stopić i ostudzić- do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki- wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki- każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala- z trójkątów zwijając uformować rogaliki- orzechy posiekać drobno- rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec w około 180 stopniach przez 20 minut
Moje rogaliki posypałam mieszanką orzechów ziemnych i nerkowców, ale można śmiało wykorzystać te, które lubimy najbardziej.