Idealny na gorące lato gdy nie za bardzo chce się jeść mięso oraz ciepłe dania, prosty i tak naprawdę dość tani pomysł.Składniki:1-2 ząbki czosnku (ja dałam 1/2 cebulki)2 kubkimaślankisól i pieprzsok z cytryny400 g ogórków gruntowychkoperek/pietruszka lub szczypiorekPrzygotowanie:Ogórki myjemy, obieramy i trzemy na tarce lekko solimy aby wypuściły sok, do dużej miski wlewamy 2 kubki (po 250 ml) jogurtu lub maślanki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (u mnie była to bardzo drobno pokrojona cebula), dodajemy ogórki razem z wodą, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na tak długo aż chłodnik będzie zimny. Podajemy w małych miseczkach z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.Smacznego