Wykonanie

Muszelki zapiekane z farszem w
sosie czosnkowym, troszkę pracochłonne anie ale naprawdę warto je przygotować.Składniki:muszle (duże ok. 30 sztuk)200 g boczniaków/
pieczarek80 g
szynki parmeńskiej10/20 g
boczku wędzonego surowegomała
cebula2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskieświeży
kopereksmalec gęsi
sól i
pieprzPrzygotowanie:Muszle gotujemy we wrzącej wodzie około 5-7 minut, płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odkładamy na duży talerz.
Grzyby,
szynkę,
boczek, ząbek
czosnku i
cebulkę kroimy drobno, obsmażamy na
smalcu z gęsi ok 10 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz
ziołami (mogą być dowolne).
Mozzarellę trzemy na tarce dodajemy na patelnie i mieszamy dokładnie, następnie nadziewamy nasze muszle. Z
majonezu,
jogurtu,
czosnku robimy sos, doprawiamy (
solą i
pieprzem), polewamy muszle i wstawiamy do zapiekania w naczyniu żaroodpornym na 25 minut w temperaturze 180 st. Podajemy z
sałatą polaną
octem balsamicznym. Smacznego