Wykonanie

Jak już wspominałam kilka
razy, kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych, a więc dzisiaj pikantna pomidorowa zupa z
owocami morza.Składniki (na 3 , 5 talerza zupy):500 g mieszanki
owoców morza400 g
pomidorów z puszki Pelatikilka ząbków
czosnku (u mnie 6 sztuk)spora garść
natki pietruszki1 szklanka
białego wina3 łyżki
oliwy z oliwekpikantna papryczka
sól,
pieprzbagietkamasło (plus jeden ząbek
czosnku)
koperekPrzygotowanie:
Owoce morza rozmrażamy (ja to robię w zimnej wodzie), do garnka o grubym dnie wlewamy 3 łyżki
oliwy i rozgrzewamy ją lekko, dodajemy
czosnek (rozgnieciony) i podsmażamy aż
zrobi się delikatnie brązowy, wrzucamy poszatkowaną
pietruszkę oraz papryczkę , podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy
wino, gotujemy około 30 minut, aż
wino odparuje, dodajemy
pomidory i gotujemy jeszcze 10 minut,
owoce morza powinny nam się już rozmrozić, więc szykujemy
bagietkę,
masło mieszamy z
czosnkiem solą,
pieprzem i
koperkiem, smarujemy
bagietkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. pieczemy ok. 5 minut,
owoce morza wrzucamy do garnka i gotujemy 5-7 minut. Podajemy z odrobiną
parmezanu. Smacznego.