ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś z indyka i sałatka z brokuła

Pieczona pierś z indyka i sałatka z brokuła

nazwa

Wykonanie

Wczorajszy dietetyczny obiad roladki z indyka z pesto bazyliowym i do tego surówka z surowego brokuła wg Gordona Ramsey'a.
Składniki (na obiad dla 3 osób):
Roladki:
600 g piersi z indyka
kilka plastrów szynki suszonej lub boczku
duży pęczek bazylii
czosnek
parmezan
orzeszki piniowe
oliwa z oliwek
różowa sól
Surówka z brokuła:
1 mały brokuł
żurawina suszona (garść)
migdały (garść)
jogurt naturalny
łyżeczka cukru brązowego
szczypta soli
ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Indyka kroimy na cienkie plastry solimy i odstawiamy na kilka minut, szykujemy pesto: listki bazylii ucieramy lub miksujemy z oliwą, parmezanem, orzeszkami piniowymi i szczyptą soli. Indyka rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, smarujemy go pesto z bazylii. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Pieczemy około 30 minut.
Brokuła kroimy na dość drobne kawałki, (bez łodyg), jogurt 4-5 łyżeczek mieszamy z jedną łyżeczką octu jabłkowego i łyżeczką cukru brązowego. Dodajemy żurawinę i potłuczone migdały. Mieszamy wszystko i odstawiamy do czasu aż indyk się podpiecze. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/12/pieczona-piers-z-indyka-i-saatka-z.html