Wykonanie

Mocno
czekoladowy spód,
wiśnie z
likieru migdałowego,
galaretka a do tego pyszny gęsty angielski sos
waniliowy.Dla mnie rewelacja, polecam spróbować bo wyszło naprawdę fajnie. Pomysł mojego ukochanego przyszłego
męża ;-)Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej150 g
masła2 łyżki
cukru brązowego4 łyżeczki
kakao w proszku (bez
cukru)1
jajkoszczypta
soli morskiejopak.
galaretki dr Oetkersłoiczek
wiśni amaretto (lub jakichkolwiek innych)Sos
waniliowy (custard)strąk
waniliiszklanka (250 ml)
mleka5
żółtek1
jajko120 g
cukruszklanka (250 ml)
kremowej śmietankiPrzygotowanie:Zaczynamy od
galaretki robimy ją według instrukcji na opakowaniu, po czym odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Zabieramy się za ciasto m ąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pokrojone w kostkę
masło, rozcieramy je w palcach z
mąką i dodajemy
cukier oraz
sól, jak już całe
masło będzie roztarte dodajemy
jajko i
kakao, zagniatamy w kulkę i wstawiamy na jakieś 15 minut do lodówki (im dłużej tam jest tym trudniej wałkować) po upływie tego czasu szykujemy sobie formę do tarty, podsypujemy ją
mąką i zabieramy się za wałkowanie, ciasto na tartę musi być zawsze większe niż foremka, żeby łatwo nam było je rozłożyć wszędzie szczególnie na bokach foremki, jak już ułożymy całe ciasto, nakłuwamy je widelcem, wstawiamy na chwilę do lodówki i rozgrzewamy piekarnik do temp. 170-180 st. pieczemy ok. 15 minut ale pilnujemy czy ciągle pachnie
czekoladą, jak tylko zapach zacznie się zmieniać musimy je wyjąć. Ciasto studzimy jak już będzie zimne uk ładamy na nim
wiśnie, wylewamy
galaretkę, wygładzamy łyżką odstawiamy do lodówki. I zostawiamy tam na noc.Sos
waniliowyStrąk
wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy nasionka.
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka i strąk
wanilii. Stawiamy rondelek na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do naciągnięcia na pół godziny.
Żółtka i całe
jajko ucieramy na puch z
cukrem. Kiedy masa jest już gęsta i jasna w barwie, powoli, cały czas mieszając, wlewamy
waniliowe mleko.
Mleko z
jajkami przelewamy przez sitko do czystego rondla. Rondel stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu, jeśli na palniku gazowym, to najlepiej na płytce. Podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wlewamy szklankę
kremowej śmietanki. Bardzo starannie mieszamy i podajemy do deserów.U mnie krem podawany najpierw na ciepło później już na zimno nie ryzykowałam, że się zważy. Smacznego