Wykonanie

Nie jest to danie dietetyczne kotleciki wciągają przy smażeniu dość dużo tłuszczu ale w smaku są super, bardziej przypominają placki niż kotletySkładniki:700 g
ziemniaków1 mała
cukinia1 wędzony
pstrąg (ewentualnie
makrela lub
łosoś)
cebulaświeża
kolendra (listki)
pieprz,
sóltłuszcz do smażenia2
jajkaotręby pszenne, żytnie
bułka tartaPrzygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, odstawiamy do ostygnięcia,
cukinię ścieramy na tarce a
cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki rozgniatamy widelcem dodajemy
cukinię,
rybę,
otręby,
kolendrę i
jajka, mieszamy wszystko i odstawiamy do lodówki na 30 minut (łatwiej będzie robić kotlety jak masa będzie zimna). Szykujemy
bułkę tartą do obtaczania, z masy formujemy kulki jak na kotlety mielone i obtaczamy w
bułce, następnie smażymy na złoty kolor ;-)