Wykonanie

Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się
owoce granatu a
granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych
owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia
serce.Składniki na polędwiczkę w marynacie :1
polędwica wieprzowa5-6 łyżek
oliwy2 łyżki koncentratu (lub 4
ketchupu)2 łyżki
musztardy stołowejłyżeczka
Magiłyżeczka
soku z cytrynypieprzPrzygotowanie :
Polędwicę oczyszczam jeśli trzeba i kroję w 3-4 cm plastry. Wszystkie pozostałe składniki mieszam ze sobą tworząc marynatę do której wkładam kawałki
polędwicy i chłodzę w lodówce ok 2h.
Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej
oliwie w
sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać
pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z
granatu :100 ml
wytrawnego czerwonego wina2
owoce granatupół niedużej
cebulki100 ml
bulionu z kurczaka2 łyżeczki
miodupieprzwodamąka ziemniaczanaPrzygotowanie sosu :Do rondla wlewam
wino i dodaję drobno posiekaną
cebulkę - redukuję do ok połowy. W
między czasie przygotowuję sok z
granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki
granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.Do zredukowanego
wina dodaję
bulion z kurczaka i sok z
granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w
między czasie 2 łyżki
miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka
granatu i jeszcze chwilę gotuję.Z z połowy łyżeczki
mąki ziemniaczanej i kilku łyżek
wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.Kupując
owoce granatu wybierajcie
owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka.




