ßßß Cookit - przepis na Wytrawny sos z granatu

Wytrawny sos z granatu

nazwa

Wykonanie

Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu.
100 ml wytrawnego czerwonego wina
2 owoce granatu
pół niedużej cebulki
100 ml bulionu z kurczaka
2 łyżeczki miodu
pieprz
woda
mąka ziemniaczana
Przygotowanie sosu :
Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.
Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.
Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.
Kupując owoce granatu wybierajcie owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/wytrawny-sos-z-granatu_15.html