Wytrawny sos z granatu, prosty w wykonaniu a dodaje niebanalnego smaku tak wybornym mięsiwom jaki są np. polędwiczki wieprzowe. Jesień to właśnie okres kiedy możemy spróbować pysznego sosu z granatu.100 ml wytrawnego czerwonego wina2 owocegranatupół niedużej cebulki100 ml bulionu z kurczaka2 łyżeczki miodupieprzwodamąka ziemniaczanaPrzygotowanie sosu :Do rondla wlewam wino i dodaję drobno posiekaną cebulkę - redukuję do ok połowy. W między czasie przygotowuję sok z granatu z ok 1,5 sztuki wyłuskuję soczyste ziarenka, miażdżę je wyciskając sok (najlepszy do tego jest moździerz ale można ręcznie) z pozostałej połówki granatu wyłuskuję tylko ziarenka i zostawiam.Do zredukowanego wina dodaję bulion z kurczaka i sok z granatu i znów redukuję do ok połowy dodając w między czasie 2 łyżki miodu a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję.Z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos.Kupując owocegranatu wybierajcie owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka.