Wykonanie
Kalafior w smażony cieście
pomidorowym to świetny pomysł na drugie danie lub jako przekąska na imprezę. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki :1 nieduży
kalafior2
jajka120 ml
mleka2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego 30%mąka pszennasól,
pieprz,
cukierok 1-1,5 litra
olejuPrzygotowanie :
Kalafior rozdrabniam na różyczki najlepiej nie za duże, wrzucam go do gotującej się
wody z połową łyżeczki
soli i
cukru. Od momentu ponownego wrzenia liczę max 4 minuty i odsączam na cedzaku.Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno
jaja,
mleko,
koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki
soli i tak samo
pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję
mąkę - dodaję ję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej
śmietany.W rondlu rozgrzewam
olej. Ostudzone różyczki
kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym
olejem. Smażę na rumiano z każdej strony.Podałem z pysznym
sosem czosnkowym - przepis znajdziesz TUTAJ oraz kilkoma frytkami również w cieście
pomidorowym lecz tylko do połowy.




Smacznego :)