ßßß Cookit - przepis na Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym

Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny.
Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy.
Składniki:
20 g parmezanu
15 g bułki tartej
ok. 35 g kiełków rzeżuchy
3 łyżki mąki kukurydzianej
300 ml pełnotłustego mleka
4 jajka
100 g sera turkusowy lazur
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C.
Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem.
Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Odlać ¼ szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę kukurydzianą. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącego mleka cały czas mieszając powoli wlać mleko z mąką kukurydzianą oraz dodać sól i pieprz. Nie przestając mieszać podgrzewać mleko do momentu aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Mleko z mąką zdjąć z ognia i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Żółtka dokładnie utrzeć z masą.
Do masy dodać musztardę i ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać.
Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę przelać do formy na suflet, wierzch posypać resztą bułki z parmezanem. Ja dodatkowo starłam jeszcze odrobinę parmezanu na wierzch sufletu.
Piec w temperaturze 200 o C przez 30 minut.
Podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika, zanim suflet opadnie.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/03/suflet-z-rzezucha-i-serem-plesniowym.html