Wykonanie

Korzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić
kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny.Do sufletu wykorzystałam
kiełki wysiane z 3 opakowań nasion
rzeżuchy.Składniki:20 g
parmezanu15 g
bułki tartejok. 35 g
kiełków rzeżuchy3 łyżki
mąki kukurydzianej300 ml pełnotłustego
mleka4
jajka100 g
sera turkusowy lazur1 łyżka
musztardysólpieprzWykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C.
Parmezan wymieszać z
bułką tartą. Formę na suflet wysmarować
masłem i obsypać połową
bułki z
parmezanem.
Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić
żółtka jaj od
białek,
białka ubić na sztywną pianę.Odlać ¼ szklanki
mleka i rozmieszać w nim
mąkę kukurydzianą. Resztę
mleka mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącego
mleka cały czas mieszając powoli wlać
mleko z
mąką kukurydzianą oraz dodać
sól i
pieprz. Nie przestając mieszać podgrzewać
mleko do momentu aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.
Mleko z
mąką zdjąć z ognia i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po jednym
żółtku.
Żółtka dokładnie utrzeć z masą.Do masy dodać
musztardę i
ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać
rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać.Do masy dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Masę przelać do formy na suflet, wierzch posypać resztą
bułki z
parmezanem. Ja dodatkowo starłam jeszcze odrobinę
parmezanu na wierzch sufletu.Piec w temperaturze 200 o C przez 30 minut.Podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika, zanim suflet opadnie.
