Wykonanie

Piernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej.Piernik ten jest bardzo słodki i bardzo dobry. Myślę, że warto było czekać aż dojrzeje.Składniki:ciasto:1200 g
mąki2 szklanki
cukru½ l
miodu150 g
masła100 g
smalcu3
jajka½ szklanki
mleka3 opakowania
przyprawy do piernika3 łyżeczki
sodydo przełożenia:1 ½ - 2 słoiki powideł500 g
orzechów włoskich350 g
cukru300 g
masła200 g
śmietany 36%3 łyżki
spirytusupolewa:3 tabliczki
gorzkiej czekolady6 łyżek
mleka2 łyżki
masłaWykonanie:Przygotować ciasto:Do garnka o grubym dnie włożyć
masło,
smalec,
miód i
cukier, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować.Masę zostawić by ostygła do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę wymieszać z
sodą i
przyprawą do piernika.Masę przełożyć do dużej miski. Cały czas miksując dodawać po jednym
jajku a następnie po łyżce
mąki. Gdy ciasto
zrobi się bardzo gęste dodać
mleko a następnie resztę
mąki. Ponieważ ciasto jest bardzo gęste mikser używamy do momentu aż
daje radę (uwaga mikser przy tym cieście może się spalić), natomiast ostatnią część
mąki trzeba wmieszać ręcznie - u mnie to było jakieś ⅓ - ¼
mąki.Ciasto przełożyć do kamionkowej lub szklanej miski, przykryć pokrywką lub ścierką, którą trzeba obwiązać sznurkiem i wstawić na najniższą półkę w lodówce na 6 tygodni.Pieczenie:Po 6 tygodniach ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść i podzielić na 3 części.Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej
mąką na placki wielkości dużej blachy i o grubości co najmniej 1 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do brzegów blachy. Wszystkie placki powinny
mieś taką samą wielkość.Piec w temperaturze 160 o C przez 20 minut. Ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo miękkie trzeba zostawić je na blaszce aż trochę ostygnie i stwardnieje, a następnie ściągnąć go z blachy razem z papierem do pieczenia i zostawić do całkowitego ostudzenia.Tak samo upiec pozostałe 2 placki.Przygotować masę
orzechową:
Orzechy przebrać i zmielić np. w blenderze.Do garnka o grubym dnie włożyć
masło,
cukier i
śmietanę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. UWAGA Nie Zagotować.Garnek zdjąć z ognia, dodać
orzechy i wymieszać. Masę zostawić do ostudzenia by stężała. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową włożyć ją do lodówki na około 2 - 3 godziny.Do gęstej masy dodać
spirytus i dokładnie wymieszać.Składanie ciasta:Z ostudzonego piernika ściągnąć papier. Pierwszy placek posmarować powidłami, położyć na nim drugi placek i całość obciążyć na jakieś 15 minut blachą do pieczenia.Na drugim placku rozsmarować masę
orzechową i przykryć ostatnim plackiem. Tak przygotowane ciasto obciążyć blacha do pieczenia i zostawić na około 1 godzinę.Piernik pokroić na 3 -4 cienkie pasy, każdy zawinąć w ścierkę i obwiązać sznurkiem. Ciasto odstawić na tydzień w ciepłe i wilgotne miejsce.Polewa:
Masło, połamaną na kawałki
czekoladę i
mleko włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z
wodą i podgrzewać aż
czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników.
Czekoladę mieszać od czasu do czasu.Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dodać więcej
mleka.Piernik posmarować z wierzchu i z
boku polewą.




