Świetna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy.Składniki:2 marchewki1 pietruszka1 por½ małego selera1 szklanka czerwonej soczewicy¼ łyżeczki cynamonu¼ łyżeczki kurkumy1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynysólpieprzWykonanie:Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć je do garnka i zalać ok. 2 l wody. Gotować około 30 minut aż warzywa zmiękną.Soczewicę zalać wrzątkiem i moczyć aż warzywa nie zmiękną, odlać wodę.Do warzyw dodać soczewicę i przyprawy. Gotować jeszcze przez około 15 minut.Jak zupa będzie gotowa zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, lub z odrobiną masła by powstały grzanki.Zupę podawać z grzankami.