Wykonanie
Jednym z moich ulubionych sezonowych ciast jest
tarta dyniowa. Robię ją co roku, a że od dłuższego czasu mamy sezon
dyniowy to i w tym roku musiałam ją zrobić.Według mnie ta
tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu.Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki1 kostka
masła½ szklanki
cukru1
jajko1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
wody½ łyżeczki
proszku do pieczeniafarsz:800 g miąższu dyni2
jajka½ szklanki
cukru½ szklanki
mleka1 łyżeczka
cynamonukilka kropel
aromatu pomarańczowegoWykonanie:Przygotować ciasto: do miski przesiać
mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.Przygotować farsz:
dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Do dyni dodać resztę składników i dokładnie wymieszaćFormę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć
ciastem. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np.
fasolą lub
grochem.Ciasto piec w temperaturze 180 o C przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia, na ciasto wyłożyć farsz i piec jeszcze przez 40 minut również w temperaturze 180 o C.