Wykonanie
Uwielbiam
drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki -
ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia -
rodzynki,
cynamon i
dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do
kawy lub
herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego
kakao - nie tego rozpuszczalnego albo
kawy zbożowej.Składniki:Ciasto:1 kg
mąki10 dkg
drożdży15 dkg
masła½ l
mleka15 dkg
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki zmielonego
kardamonuNadzienie8 dkg roztopionego
masła10 dkg
cukru1 - 2 łyżeczki
cynamonurodzynki - opcjonalnie
dżem - opcjonalnie1
jajkocukier do posypaniaWykonanie:
Mleko,
masło,
cukier sól i
kardamon podgrzewać aż
masło i
cukier się rozpuści. Do ciepłego
mleka ale nie gorącego dodać pokruszone
drożdże i je rozpuścić.
Mąkę przesiać przez sito a następnie dodać do niej
mleko z
drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki.Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na trzy części.Każdą porcję ciasta należy cienko rozwałkować na prostokąt.Nadzienie
cynamonowe: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym
masłem a następnie posypać
cynamonem i
cukrem.Nadzienie z
rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym
masłem a następnie posypać
rodzynkami i
cukrem.Nadzienie z
dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować
dżemem.Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm.
Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Wyrośnięte bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem.Piec w temperaturze 200 o C aż bułeczki się zarumienią. W zależności od grubości
ciastek czas pieczenia może wynieść 15 - 25 minut.