ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe Ślimaki

Drożdżowe Ślimaki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem malinowy. Wszystkie wyszły słodkie i pyszne. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Bułeczki te równie dobrze sprawują się jako niedzielne śniadanie w towarzystwie prawdziwego kakao - nie tego rozpuszczalnego albo kawy zbożowej.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
15 dkg masła
½ l mleka
15 dkg cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Nadzienie
8 dkg roztopionego masła
10 dkg cukru
1 - 2 łyżeczki cynamonu
rodzynki - opcjonalnie
dżem - opcjonalnie
1 jajko
cukier do posypania
Wykonanie:
Mleko, masło, cukier sól i kardamon podgrzewać aż masło i cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić.
Mąkę przesiać przez sito a następnie dodać do niej mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Im dłużej ciasto jest zagniatane tym lepsze wyjdą bułeczki.
Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na trzy części.
Każdą porcję ciasta należy cienko rozwałkować na prostokąt.
Nadzienie cynamonowe: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać cynamonem i cukrem.
Nadzienie z rodzynkami: rozwałkowane ciasto posmarować rozpuszczonym masłem a następnie posypać rodzynkami i cukrem.
Nadzienie z dżemem: rozwałkowane ciasto posmarować dżemem.
Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm.
Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 200 o C aż bułeczki się zarumienią. W zależności od grubości ciastek czas pieczenia może wynieść 15 - 25 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/02/drozdzowe-slimaki.html