Wykonanie

Pierniki z których zrobiłam choinki i domek upiekłam z tego samego przepisu co pierniczki z witrażykami. W zeszłym roku też robiłam
domki, ale te wyszły dużo lepiej.
Domki i choinki są zrobione z piernika, bałwanek powstał z masy cukrowej a całość była sklejona lukrem.Z poniższego przepisu zrobiłam 2
domki, 18 choinek i dużą miskę pierników. Na jeden domek w zupełności powinno wystarczyć ciasto zrobione z ½ kg
mąki i ½ łyżeczki
sody.Składniki na piernik:2 kg
mąki3 opakowania przypraw do piernika1 łyżeczka
sody10
żółtek500 g
miodu1 opakowanie masła1 opakowanie
margaryny1 kg
cukru50 g
kakaoskładniki na
lukier:10 łyżek
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1-3 łyżek wrzącej
wodyWykonanie ciasta:
Miód,
masło,
margarynę,
cukier i
kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić.
Mąkę,
przyprawy do piernika i
sodę wymieszać. Dodać
żółtka i masę z
miodu, wyrobić ciasto.

Wykonanie lukru:
Cukier przesiać przez sito.Do
cukru dodać 1 łyżkę
soku z cytryny i łyżkę wrzątku, wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej
wody lub
cukru pudru.
Lukier do sklejania pierników powinien być gęsty.Gdy
lukier zastygnie można go podgrzać lub dodać odrobinę wrzątku.

Robimy choinki:Porcje ciasta rozwałkować, wycinać gwiazdki o różnych rozmiarach.
Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, p iec w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut.Gotowe pierniczki ściągać z blachy gdy lekko ostygną.Kiedy
ciastka będą już zimne przygotować
lukier do sklejania
ciastek. Gwiazdki układać jedną na drugą od największej do najmniejszej. Każdą poprzednia gwiazdkę należy smarować lukrem tak by następna się do niej przykleiła. Gwiazdki układamy pod różnym kątem w stosunku do poprzedniej.Gotowe choineczki można posypać
cukrem pudrem lub polać rzadszym lukrem i posypać ozdobnymi
cukierkami.

Robimy domek z piernika:Na początek przygotowałam szablony do wycięcia. Front
domku (
będę potrzebować takie2 na 1 domek) miał szerokość 12 cm, wysokość 6 cm natomiast długość dachu 8 cm. Ściany boczne (potrzebne 2 na domek) miały wymiary 14 cm na 6 cm. W ścianach tych od razu wycięłam okna. Dach (czyli 2 prostokąty) miał wymiary 15 cm na 10 cm. Dodatkowo upiekłam podstawę (ponieważ planowałam wstawić koło
domku choinkę to podstawa miała wymiar około 17 cm na 21), po 2 płotki, drabinę i komin (po 4 prostokąty mniej więcej 1,5 x 2 cm - docinałam je po upieczeniu).Na rozwałkowanym cieście ułożyłam szablony i wycięłam poszczególne elementy.
Ciastka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w miejsca okien ułożyłam landrynki które wcześniej pokruszyłam.Pierniki piekłam w temperaturze 170 o C przez około 6-9 minut. Gotowe pierniczki ściągałam z blachy gdy lekko ostygły.Gdy pierniki są zimne zrobiłam
lukier i ozdobiłam nim ściany
domku. Następnie
lukier zagęściłam i zaczęłam sklejać ze sobą ściany. Gdy ściany były sklejone a
lukier dobrze zastygł dokleiłam dach.Gdy dach dobrze zastygł docięłam komin i przykleiłam go za pomocą lukru.Następnie zrobiłam choinkę, bałwanka z masy cukrowej i zaczęłam dodawać poszczególne elementy czyli drabinę, płotek choinkę i bałwanka. Gotowy domek posypałam
cukrem pudrem przesianym przez sito.Całość wymaga trochę pracy ale efekt
daje satysfakcję. Niestety piernikowa drabina szybciej niż reszta
domku zawilgła i zmiękła i niestety teraz jest krzywo. Myślę że spód drabiny warto posmarować gęstym lukrem, który będzie trzymać konstrukcję w całości.




