ßßß Cookit - przepis na Fasolka po Katalońsku

Fasolka po Katalońsku

nazwa

Wykonanie

Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą fasolki polanej tartą bułką uprażoną na maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. Fasolkę pod taką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia.
Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
5 dużych ziemniaków
20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
mielona czerwona słodka papryka
szczypiorek
olej do smażenia ziemniaków i olej do smażenia fasolki
Wykonanie:
Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim oleju lub w frytkownicy .
Pomidory umyć i przekroić na połowy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę zeszklić na oleju na dużej patelni, dodać czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić.
Dodać ugotowaną fasolkę i usmażone ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez kilka minut.
Dodać pomidorki, smażyć aż pomidory się zagrzeją.
przełożyć na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/08/fasolka-po-katalonsku.html