Wykonanie
             Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą 
fasolki polanej 
tartą bułką uprażoną na 
maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje. 
Fasolkę pod taką postacią 
mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej 
porze dnia.Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji.Składniki:1 kg 
fasolki szparagowej5 dużych 
ziemniaków20 - 25 
pomidorków cherry’lub koktajlowych2 średnie 
cebule4 ząbki 
czosnkusólpieprzmielona czerwona 
słodka paprykaszczypiorekolej do smażenia 
ziemniaków i 
olej do smażenia 
fasolkiWykonanie:
Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim 
oleju lub w frytkownicy .
Pomidory umyć i przekroić na połowy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, 
czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę zeszklić na 
oleju na dużej patelni, dodać 
czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić.Dodać ugotowaną 
fasolkę i usmażone 
ziemniaki, doprawić 
solą, 
pieprzem i 
papryką, smażyć przez kilka minut.Dodać 
pomidorki, smażyć aż 
pomidory się zagrzeją.przełożyć na talerze i posypać posiekanym 
szczypiorkiem.









