Wykonanie
Fasolka szparagowa po Katalońsku jest świetną alternatywą
fasolki polanej
tartą bułką uprażoną na
maśle. Wygląda świetnie i równie dobrze smakuje.
Fasolkę pod taką postacią
mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej
porze dnia.Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji.Składniki:1 kg
fasolki szparagowej5 dużych
ziemniaków20 - 25
pomidorków cherry’lub koktajlowych2 średnie
cebule4 ząbki
czosnkusólpieprzmielona czerwona
słodka paprykaszczypiorekolej do smażenia
ziemniaków i
olej do smażenia
fasolkiWykonanie:
Fasolkę obrać, umyć, gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki, osuszyć. Usmażyć w głębokim
oleju lub w frytkownicy .
Pomidory umyć i przekroić na połowy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę zeszklić na
oleju na dużej patelni, dodać
czosnek, podsmażyć uważając żeby go nie spalić.Dodać ugotowaną
fasolkę i usmażone
ziemniaki, doprawić
solą,
pieprzem i
papryką, smażyć przez kilka minut.Dodać
pomidorki, smażyć aż
pomidory się zagrzeją.przełożyć na talerze i posypać posiekanym
szczypiorkiem.