ßßß Cookit - przepis na Dziad

Dziad

nazwa

Wykonanie

Dziad to drożdżowe ciasto w ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby.
Składniki:
700 g mąki
70 g drożdży
200 g masła
150 g cukru
3 jajka
2 żółtka
1 i ⅓ szklanki mleka
Nadzienie:
200 g suszonych śliwek
150 g rodzynek
150 g orzechów
100 g suszonych moreli
1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g daktyli
według uznania migdały i inne bakalie
Wykonanie:
Masło rozpuścić.
Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę.
Mąkę przesiać przez sito.
Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.
Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie.
Bakalie posiekać.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta.
Odstawić, aby wyrosło. Piec około 50 minut w temperaturze 160 o C.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/dziad.html