Dziad to drożdżowe ciasto w ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby.Składniki:700 g mąki70 g drożdży200 g masła150 g cukru3 jajka2 żółtka1 i ⅓ szklanki mlekaNadzienie:200 g suszonych śliwek150 g rodzynek150 g orzechów100 g suszonych moreli1 - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej100 g daktyliwedług uznania migdały i inne bakalieWykonanie:Masło rozpuścić.Jajka i żółtka ubić z połową cukru na gęstą śmietanę.Mąkę przesiać przez sito.Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie.Bakalie posiekać.Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta.Odstawić, aby wyrosło. Piec około 50 minut w temperaturze 160 o C.