Wykonanie

Takie
szpinakowe bułeczki chodziły za nami już od dawna, ale ciągle odkładałyśmy je na dalszy
plan.Kiedy dowiedziałyśmy się o konkursie, to pomyślałyśmy, żeby wreszcie je zrobić. Smalczyk roślinny z dodatkiem
ziół okazał się strzałem w dziesiątkę jako dodatek do
szpinaku, praktycznie nie trzeba go już niczym doprawiać.„Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że tak świetnie komponuje się ze
szpinakiem, który uwielbiam.”Składniki na 8-9
bułek:2 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki żytniej razowej0,5 szkl.
otrąb pszennych2 dkg
drożdży0,5 łyżeczki
cukru1 płaska łyżka
soli100 ml
mleka150 ml
wody100 g smalczyku smakowita pajda100 g
szpinaku mrożonegojajko do posmarowania
bułekpapier do pieczeniaWykonanie:
Drożdże rozmieszać z
mlekiem,
cukrem i 2 łyżkami
mąki, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić na patelni smalczyk rośliny, wrzucić
szpinak i przesmażać do odparowania nadmiaru
wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą
mąkę,
otręby, rozczyn, pozostałe
mleko i
wodę. Na końcu dodać
szpinak i wyrabiać ręką ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej
wody. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godz.Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną
mąką stolnicę, zrobić wałek, podzielić na kawałki i formować
bułki. Gotowe układać na wyłożonej papierem blaszce i odstawić. Po około 15 minutach posmarować
jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 - 35 minut. Smacznego!


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.