ßßß
Takie szpinakowe bułeczki chodziły za nami już od dawna, ale ciągle odkładałyśmy je na dalszy plan.Kiedy dowiedziałyśmy się o konkursie, to pomyślałyśmy, żeby wreszcie je zrobić. Smalczyk roślinny z dodatkiem ziół okazał się strzałem w dziesiątkę jako dodatek do szpinaku, praktycznie nie trzeba go już niczym doprawiać.„Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że tak świetnie komponuje się ze szpinakiem, który uwielbiam.”Składniki na 8-9 bułek:2 szkl. mąki pszennej1 szkl. mąki żytniej razowej0,5 szkl. otrąb pszennych2 dkg drożdży0,5 łyżeczki cukru1 płaska łyżka soli100 ml mleka150 ml wody100 g smalczyku smakowita pajda100 g szpinaku mrożonegojajko do posmarowania bułekpapier do pieczeniaWykonanie:Drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuścić na patelni smalczyk rośliny, wrzucić szpinak i przesmażać do odparowania nadmiaru wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą mąkę, otręby, rozczyn, pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodać szpinak i wyrabiać ręką ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godz.Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić wałek, podzielić na kawałki i formować bułki. Gotowe układać na wyłożonej papierem blaszce i odstawić. Po około 15 minutach posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 - 35 minut. Smacznego!