Wykonanie
Sernik z
truflą czekoladową i
likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto
serowe, dzięki
śmietance jest zwarte i lekko maziste.
Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO
SEROWE3
jajka1 kg
twarogu dwukrotnie zmielonego200 ml
śmietanki 36%125 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub budyniu
TRUFLA500 ml
śmietanki (30% lub 36%)400 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
cukru pudru150 ml
likieru Baileys
kakao do oprószeniaWykonanie:
Jajka miksujemy, dodajemy
ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę
serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.Robimy
truflę:Zagotować
śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną
czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy
cukier i
likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce.

Inspiracja magazyn "Kuchnia"