ßßß Cookit - przepis na Sernik z truflą

Sernik z truflą

nazwa

Wykonanie

Sernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!
Składniki:
CIASTO SEROWE
3 jajka
1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
200 ml śmietanki 36%
125 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
TRUFLA
500 ml śmietanki (30% lub 36%)
400 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
150 ml likieru Baileys
kakao do oprószenia
Wykonanie:
Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.
Robimy truflę:
Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce.
Inspiracja magazyn "Kuchnia"
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/01/sernik-z-trufla.html