Wykonanie
Czekoladowa uczta dla miłośników
likieru Baileys. Przepis z czerwcowego miesięcznika „Kuchnia” To jeden z tych przepisów, o których od pierwszego rzutu
okiem wiadomo, że będzie bombowy
Czekolady w tym cieście masa cała – więc polecam łasuchom
czekoladowymPrzy okazji pokusiłam się o zapoznanie z definicją słowa parfait – za wikipedią:Parfait [wym. parfé] – jest to mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim kielichu. Do jego produkcji używa się mrożonego kremu,
bitej śmietany oraz
syropu owocowego.Nazwa deseru pochodzi z
języka francuskiego i oznacza: doskonały; idealny; krem mrożony.

Składniki :
Biszkopt czekoladowy:6
jajek,80 g
cukru pudru,25 g
kakao,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,150 g
gorzkiej czekolady,1 łyżka letniej
wodyMus Baileys:600 ml
śmietanki 36%,450 g
gorzkiej czekolady,180 ml
likieru BaileysWykonanie :
Biszkopt :Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka odstawić, a
żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę. Wsypać
kakao oraz
mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Do masy dodać rozpuszczoną
czekoladę i łyżkę
wody. Ubić
białka na sztywną pianę i delikatnie łączyć z masą. Przełożyć do okrągłej formy i piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.Mus :Pokruszoną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zmieszać ze
śmietanką i wstawić do lodówki. Gdy ostygnie, dodać
likier i ubijać mikserem tak długo, aż uzyskamy lekki krem.Wyłożyć na upieczony
biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak ciasto) i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby mus się ściął. Gotowy deser posypać
kakao.