ßßß
Składniki :Biszkopt czekoladowy:6 jajek,80 g cukru pudru,25 g kakao,2 łyżki mąki ziemniaczanej,150 g gorzkiej czekolady,1 łyżka letniej wodyMus Baileys:600 ml śmietanki 36%,450 g gorzkiej czekolady,180 ml likieru BaileysWykonanie :Biszkopt :Oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżkę wody. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie łączyć z masą. Przełożyć do okrągłej formy i piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.Mus :Pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmieszać ze śmietanką i wstawić do lodówki. Gdy ostygnie, dodać likier i ubijać mikserem tak długo, aż uzyskamy lekki krem.Wyłożyć na upieczony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak ciasto) i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby mus się ściął. Gotowy deser posypać kakao.