ßßß Cookit - przepis na Baileys parfait

Baileys parfait

nazwa

Wykonanie

Czekoladowa uczta dla miłośników likieru Baileys. Przepis z czerwcowego miesięcznika „Kuchnia” To jeden z tych przepisów, o których od pierwszego rzutu okiem wiadomo, że będzie bombowy
Czekolady w tym cieście masa cała – więc polecam łasuchom czekoladowym
Przy okazji pokusiłam się o zapoznanie z definicją słowa parfait – za wikipedią:
Parfait [wym. parfé] – jest to mrożony deser podawany zazwyczaj w wysokim kielichu. Do jego produkcji używa się mrożonego kremu, bitej śmietany oraz syropu owocowego.
Nazwa deseru pochodzi z języka francuskiego i oznacza: doskonały; idealny; krem mrożony.
Składniki :
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek,
80 g cukru pudru,
25 g kakao,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka letniej wody
Mus Baileys:
600 ml śmietanki 36%,
450 g gorzkiej czekolady,
180 ml likieru Baileys
Wykonanie :
Biszkopt :
Oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i łyżkę wody. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie łączyć z masą. Przełożyć do okrągłej formy i piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Mus :
Pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmieszać ze śmietanką i wstawić do lodówki. Gdy ostygnie, dodać likier i ubijać mikserem tak długo, aż uzyskamy lekki krem.
Wyłożyć na upieczony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak ciasto) i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby mus się ściął. Gotowy deser posypać kakao.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=687